Täna jätkusid sapika hooldustööd. Seekord siis õlivahetus.
Sisse läks Valvoline poolsünt 10w40 ja läbisõitu näitas selleks hetkeks 8016 km.
Viimasest õlivahetusest on hulk aega möödunud ja tänu sellele ka vajalikud instrumendid kuhugi ära kadunud. Pidin alustama uute abivahendite meisterdamisest.
Kõigepealt käiasin ühe M12 poldi otsa neljakandiliseks. Selle nimeks sai nüüd õlipunni eemaldamise tööriist.
Järgmine liigutus oli vanast tosooli kanistrist õli välja laskmise vanni meisterdamine st. üks külg sai suure augu.
Järgmise liigutusena läks kanister alla ja eemaldasin õlipunni.
Edasi eemaldasin geneka rihma ja tegin sellest pildi, et teaks millist tagavaraks osta.
Tänu lisa genekale on minu sapikal geneka rihmaks AVX10 x 127,5 (omal hea tulevikus siit lugeda)
Edasi proovisin mootoriruumist padrunvõtmega rihmaratta poltidele läheneda- no ei pääsenud mittekuidagi ligi.
Korralikku 10 silmust kah käepärast polnud, proovisin lehtvõtmega ja selle proovimisega ohverdasin ühe poldi pea kandid.
Edasi avastasin Ameerika- õuepoolt vända augu kõrval olevate aukude kaudu on lausa lust neid poldikesi padrunvõtmega eemaldada.
3tk korraga, siis vändaga pool pööret ja viimased 3 poldi lahti. Hiljem tagasi kokku ladumise lihtsustamiseks keerasin enne viimase poldi eemaldamist süüte sättimise märgid kohakuti.
Rihmaratas oli õli täis, ja esimesel võimalusel peale viimase poldi eemaldamist voolas see kõik garaazi põrandale. Väike üllatus, järgmine kord teab selleks valmistuda.

Rihmaratas seestpoolt. Esimene kord kui aastaid tagasi sellist pilti nägin, siis arvasin, et nii peabki olema. Tegelikult on nii, et kõik, mis ei ole alumiinium seal sees, on sodi ja tuleb eemaldada. Soovitavalt puust kaabitsaga.
See on nüüd üks neist kohtadest, kus kehtib "Käige minu sõnade, mitte tegude järgi." Kätte sattus hoopis kruvikeeraja ja tänu sellele jäid ratta sisse ka kraapimise jäljed. Peale kaapimise kasutasin ka bensiiniga pesu.
Edasi eemaldasin õhupuhasti, võtsin selle lahti ja valasin vana õli välja. Sellele järgnes jälle kopsiku põhja kraapimine ja pesu bensiiniga. Seekord jäi õhupuhasti "kuiva poole" diisliga läbipesu ära, aga eelnevatel kordadel olen ämbri põhjas diisli sees seda tamiili osa kah solgutanud.

Õhupuhastisse valasin ka uue õli sisse. Umbes 200g puhast mootoriõli.
Järgnevad liigutused olid
õlipunn alla(väga tähtis, vahest kipub ununema), rihmaratas kokku, rihm peale ja uus õli mootorisse.
Käivitamise järel tekkis õlisurve hetkega ja õlivahetuse võis lõppenuks lugeda.
Rihmarattast ja õhupuhastist eemaldatud sodist õnnestus kokku keerutada üks peaaegu tennisepalli suurune muna (paneb mõtlema, palju seda sodi seal mootoris veel ringi keerleb)
Ahjaa, enne linna tulekut selgus veel, et olin unustanud geneka rihma pingutamata. Väike viga, sai ruttu kõrvaldatud. Lisageneka eripärad. Originaaliga seda jama vast ei ole.
Tartusse sõiduga üritasin mootorit soojaks sõita, et oleks näha kuidas soojast peast õlisurvega lood on. 100 kraadise õlitemperatuuri saavutasmiseks pidin 50km sõitma kiirusega peaaegu 100 km/h. Seda siis GPS-i järgi. Spido näitas terve selle aja 110. Võib rahule jääda. Tühikäigul pidurdades viskab ainult korraks tule põlema.