Kalle 3A3-966B 72'

Kommenteeri liikmete autosid ja räägi lähemalt oma autost.
Post Reply
AhtiH
Aktiivne Klubiline
Maakond: Harjumaa

Re: Kalle 3A3-966B 72'

Post by AhtiH »

Mis asi on tühikäiguklapp ning kas sa ei karda, et õlitemperatuur jääb liiga madalaks ja salong samas ei saa väga soojaks? Aga muidugi kui ei katseta siis ei tea.

Ja kas siis talvel plaanis sapikaga palju sõita?
pooltelg4
Maakond: Viljandimaa

Post by pooltelg4 »

sipelgas wrote:Mis asi on tühikäiguklapp ning kas sa ei karda, et õlitemperatuur jääb liiga madalaks ja salong samas ei saa väga soojaks? Aga muidugi kui ei katseta siis ei tea.

Ja kas siis talvel plaanis sapikaga palju sõita?
Tühikäiguklapp on sissepritsega mootoril seade, mis vastavalt jahutusvedeliku temperatuurile tekitab külma mootoriga rikastusrezhiimi(nagu sapikal tooreklapp) ja sooja mootoriga klapp avaneb. Aga seda sa teadsid kindlasti ise ka... minu pritsungil on see klapp selline(toimib koos elektrilise klapiga (ISC valve) mootori aju juhib seda:

Image

Õlitemperatuuri hakkan esialgu jälgima ja kui langeb liiga palju, keeran ventilaatoril pöördeid maha(PWM regulaator, saab 0...100% sujuvalt salongiventika pöördeid regullida).
Eks näha ole jah, kui soojaks salongi saan :) Summutipüti soojendus tuleb ju ka veel lisaks, see toidab kindlasti piisavalt.

Talveks ma seda masinat ehitangi, minujaoks on hooaeg aastaringselt. Põhi on ilusti krundiga mastiksiga tehtud ja roostetamist ei karda.
Image
Image
AhtiH
Aktiivne Klubiline

Post by AhtiH »

Ehk siis tühikäiguregulaatori ühendad õlitussüsteemi ahelasse? Ja sellega reguleerid seda, kas salongi jookseb õli või mitte? Hetkel jääb mulle arusaamatuks miks seda vaja aga eks sa siis selgitad. :)
pooltelg4

Post by pooltelg4 »

sipelgas wrote:Ehk siis tühikäiguregulaatori ühendad õlitussüsteemi ahelasse? Ja sellega reguleerid seda, kas salongi jookseb õli või mitte? Hetkel jääb mulle arusaamatuks miks seda vaja aga eks sa siis selgitad. :)
Nüüd ma seletasin vist tõesti halvasti :D
Tühipööreteklapp jääb ikka mootori tühikäiku reguleerima. Panen sealt pidevalt õli läbi jooksma - sellel on eraldi otsad vedeliku ja õhu jaoks. Seda, kui palju õli salongiradiaatorisse jookseb, ei hakka ma praegu piirama ega reguleerima. Õli jookseb vabalt läbi radiaatori ja soojendab samas ka tühipööreteklappi, kus sees bimetallvedru, mis liigutab omakorda õhuklappi. ;) mootori juures see väke õliradikas lendas pealt minema - seda ma külge enam ei panegi.
Kui õli temp läheb üle 100kraadi, keeran radiaatori puhuril pöördeid juurde.
Lihtne süsteem alustuseks, hiljem aretan äkki mingi automaatse termostaatidega süsteemi :D
Last edited by pooltelg4 on Thu Oct 04, 2012 7:11 am, edited 1 time in total.
Image
Image
AhtiH
Aktiivne Klubiline

Post by AhtiH »

Nüüd ma mõistan jah. Kasutad soojendusahelas lihtsalt õli mitte jahutusvedelikku. Ausalt öelda alguses ma sain aru niimoodi, et sa lased õli sealt peakanalist läbi.
pooltelg4

Post by pooltelg4 »

sipelgas wrote:Nüüd ma mõistan jah. Kasutad soojendusahelas lihtsalt õli mitte jahutusvedelikku. Ausalt öelda alguses ma sain aru niimoodi, et sa lased õli sealt peakanalist läbi.
Jah, peakanalis jookseb ikka puhas õhk ^.-
Hiljem, kui mul sumpade soojusvahetid juba töös, panen seda tooreklappi juhtima tosooli. Siis hakkab asi juba vedelikjahutusega mootori moodi välja nägema, kui heitgaasid on piisavalt soojenenud, lülitatakse segu rikastus sujuvalt välja. Õli soojenemine võtab palju kauem aega.

Lisan veel siia, et eeltoodust selgub, et pean mootori karterisse hakkama rohkem õli lisama(kuna õlitorustik ja radiaator neelavad endasse õli). Pean ainult niipalju, kui mahub radikasse ja torudesse, panen radikale elektrilise solenoidklapi vahele, mootori seiskumise järel sulgub klapp ja takistab õli torustikust väja voolamist. Ja peale mootori käimist ja seiskamist läheb õlitase ise normi. :)
Image
Image
AhtiH
Aktiivne Klubiline

Post by AhtiH »

Muideks oleme tuustiga 6. oktoobril Valgamaal (sapikatega). Ehk astuks läbi (vähemalt mina) ja puhuks veidi juttu ning vaataks, mis sa valmis oled teinud.
pooltelg4

Post by pooltelg4 »

Kahjuks olen 6. oktoobril tartus kutsehariduskeskuse peol, terve nädalavahetus arvatavasti kinni.
Aga kui masina liikuma saan(pritsung, pidurid, ülevaatus, kindlustus) siis oli plaan tüdrukuga talllnna poole tulla. Loodan et see juhtub õige varsti. Kas oskad öelda, kus toimub see aasta uunikute talveralli? Plaanin selleks korraks masina liikvele saada ;)
Last edited by pooltelg4 on Thu Oct 04, 2012 7:12 am, edited 1 time in total.
Image
Image
AhtiH
Aktiivne Klubiline

Post by AhtiH »

Arusaadav aga ehk trehvab siis Tallinnas või kusagil mujal. Talveralli asukohta ei tea aga endalgi plaan sinna minna. Ilmselt küll veel karburaatori abil.
pooltelg4

Post by pooltelg4 »

Kindlasti.

Kollektor valmis:
Image

Image

Image

Image
Image
Image
AhtiH
Aktiivne Klubiline

Post by AhtiH »

Sul gero muidu töötab ja jätad alles või jääd puhtalt õli ning vedelikkütte peale?
pooltelg4

Post by pooltelg4 »

sipelgas wrote:Sul gero muidu töötab ja jätad alles või jääd puhtalt õli ning vedelikkütte peale?
Puhtalt vedelikkütte peale jääb, usun, et kui soojusvahetid töösse saan, võib sapikas särgiväel olla ka külmade ilmadega. Radiaator on piisavalt suur, puhur/ventilaator samuti, miks mitte. Vee peaks 70kraadi peale vähemalt saama püsivalt (kogun soojust kahe leegitoru pealt)kui mitte rohkem. Ülekuumenemisvastane süsteem on vaja veel välja mõelda. Paisupaaki on ka vaja, aurukorgiga. Juhul kui asi keema läheb(pump seisma jääb vms) :)

Gero võtsin kohe maha kui kere ostsin, soovid seda endale? :D
Image
Image
AhtiH
Aktiivne Klubiline

Post by AhtiH »

Kui sa asja jooksma saad siis mõõda kindlasti kui kiiresti mingi temperatuur saauvatatakse. Kuhu plaanid muidu radika(d) panna ja kust voolikud vedada?

Gero otseselt endale ei taha aga kui tahad ära visata siis pigem paneks klubi varamusse.
pooltelg4

Post by pooltelg4 »

sipelgas wrote:Kui sa asja jooksma saad siis mõõda kindlasti kui kiiresti mingi temperatuur saauvatatakse. Kuhu plaanid muidu radika(d) panna ja kust voolikud vedada?
Kindlasti teen teiste jaoks a statistikat. Olen siin juba Metsamehe postitusi lugenud, kuidas ta ümber leegitoru vasktorud mähkis jne aga ilma suuremate tulemusteta, salong jäi endiselt jahedaks. Arvan, et vedelikjahutuse temperatuur hakkab koheselt kasvama peale mootori käivitamist ja väikest tühikäigul käimist. Süsteem pole ju nii suur(7..10liitrit, nagu vedelikjahutusega mootoritel). Vedelikku läheb sinna max 3liitrit. Kuna pump hakkab antifriisi ja vee segu(nt. tosooli)kiiresti ringi ajama süsteemis, siis jõuab soe kohe radiaatorini ka.
Radika panen armatuuri alla. Voolikud jooksevad mootori poolel ainult bensiinipaagi juurde. Sealt edasi plastiktorud(mis eraldavad vähe soojust, et kaod väikesed oleks)mööda käigukangikanalit. Armatuuri juures hakkavad pihta uuesti kummivoolikud, et torusid radiaatoriga ühendada. Kogu torustik tuleb katta Armaflexiga, väga hästi soojust isoleriva toruja materjaliga.

Gerod jätan ikka alles, ei viska ära ^^ mul on neist lausa kollektsioon, kõik ilusad ja vähe kasutatud ;)
Image
Image
pooltelg4

Post by pooltelg4 »

Homme plaan hakata jagaja korpust modifitseerima. Sapika jagaja korpus tuleb siis jalapealt maha lõigata ja selle jala külge tuleb istutada mazda 323 jagaja korpus. Miks? Sest mazda jagaja sisu ei mahu kahjuks sapika omasse ära, liiga pisike ruum seal. Esialgu teen jagajakaanega süsteemi. Hiljem poogin mazda ajule külge EDIS-4 süsteemi, kus kaob jagajakaas ja rootor, selle asemele tuleb jagajale lihtne plekk-kaas. Juurde tuleb üks elektronplokk, mis jagab süüteimpulsid kahe pisikese süütepooli vahel ära ja asja töökindlus peaks paranema(kuna kaob jagajakaane sädevahemik). Süütepoolidel on kummalgi kaks väljaviiku.
Image
Image
Post Reply