Kalle 3A3-966B 72'

Kommenteeri liikmete autosid ja räägi lähemalt oma autost.
Post Reply
pooltelg4
Maakond: Viljandimaa

Re: Kalle 3A3-966B 72'

Post by pooltelg4 »

sipelgas wrote:Ai kurja, peab enda oma ka liigutama hakkama. Aga kuidas plaanid ülemise jahutuspleki panna kui pihustid ees?
Just ennem mõtlesin, et kaugel sinu pritseprojekt on ;) hakka jah, siis saame võrrelda ja kommenteerida üksteist. Võid minult abi ka küsida kui milleski peaksid hätta jääma, ma olen kõikvõimalikud pritsesüsteemid juba endale pealuu sisse tagunud :D
Jahutusplekk - vot see ongi asja "aga". Originaalplekk ei istu enam kuidagi tagasi. Võiks ju seda lõikuda ja ümber keevitada... aga mõtlesin, et paigaldan kollektori ja õhusiibri mootorile ära ja siis meisterdan vormi, mille abil teen klaasriidest ja vaigust uue õhusuunamise katte.
Mis auto pritsungit sina tahtsid panna sapperile muidu?
Mul Mazda 323.
Image
Image
AhtiH
Aktiivne Klubiline
Maakond: Harjumaa

Post by AhtiH »

Mul läheb programmeeritav juhtplokk (Megasquirt). Ma panen pihustid kollektori alla nii, et plekki segama ei jää. Kollektori peaks viima keevitusse ja siis saaks hakata toimetama.

Võistlus algab ja kes enne valmis saab see sõidab teisele näitama. :wink:
pooltelg4

Post by pooltelg4 »

sipelgas wrote:Mul läheb programmeeritav juhtplokk (Megasquirt). Ma panen pihustid kollektori alla nii, et plekki segama ei jää. Kollektori peaks viima keevitusse ja siis saaks hakata toimetama.

Võistlus algab ja kes enne valmis saab see sõidab teisele näitama. :wink:
Sul on MS olemas juba või hakkad ostma/kokku laduma? Äge igatahes, sest siis saad muuta koggu kütuse -ja süüte mapi ja lisada igasuguseid lisaandureid jne. Mõtlesin ka kunagi MS-i peale, aga hetkel oli lihtsam otsida juba kasutusvalmis pritsesüsteem pisema mootori pealt. Miks panin üldse pihustid sellesse asendisse, tahtsin ka algul kollektori alla panna - sest mõõtsin täpselt välja kütuse liikumisteekonna nurga ja sättisin pihustid nii, et võimalikult vähe bensiiniudu läheks sisselaskekollektori seintele ja pihustaks otse klapi peale(külma mootoriga ei kondenseeru niipalju kütust pordi seintele).

Nõus, hakkame siis võistlema ;) Võibolla peaks siis üldse klaasist jahutuskatte tegema, muidu pole pihusteid näha ju(äkki petan) ^^
Image
Image
AhtiH
Aktiivne Klubiline

Post by AhtiH »

pooltelg4 wrote:Võibolla peaks siis üldse klaasist jahutuskatte tegema, muidu pole pihusteid näha ju(äkki petan) ^^
Sapikamehed on ausad mehed seega pole pettust karta. 8)

Ma muidugi plaanin süüte ka ümber teha nii, et jaoturit polegi.
pooltelg4

Post by pooltelg4 »

sipelgas wrote:Sapikamehed on ausad mehed seega pole pettust karta. 8)

Ma muidugi plaanin süüte ka ümber teha nii, et jaoturit polegi.
Seda kindlasti, kahtlemata :) Jaoturi tõttu kaotab säde poole oma jõust, sinul on see väga lihtne - MSquirtil kaks väljundit kordamööda sädemeimpulssi andma kahte igniterisse(süütemoodulisse) ja kaks kahe väljundiga süütepooli nelja küünalt toitma(wasted spark) ;) külamehed räägivad, et see viis pidi mootori võimsust ka tõstma mingil määral(ökonoomsus ka paraneb) :D
Image
Image
pooltelg4

Post by pooltelg4 »

Kasutan oma sapikal sellist jagajat, sealt tuleb nii väntvõlli kui ka nuka asendi signaal:

Image

Mõned osad sellest süsteemist mis auto kapoti alla kruvin:

Image
Image
Image
pooltelg4

Post by pooltelg4 »

katsetasin täna sapika sisselaskekollektorit, andsin torustikku 6 bari bensiinirõhku peale ja pingestasin kordamööda kõiki nelja pihustit- kõik töötasid kenasti nii nagu vaja. Keevisõmblustes ma lekkeid ei täheldanud, rõhuregulaator funktsioneerib. Tàna hakkan jahutusôhu suunajat vàlja mõtlema, ja see peaks jääma sisselaskekollektorist allapoole. Pihusteid pole vaja ju jahutada :-)
Image
Image
pooltelg4

Post by pooltelg4 »

Neljapäeval pritse installeerimise tööd jätkuvad, keeran sisselaskekollektori mootori külge tagasi, ühendan pihustite juhtmed ja kütuse kõrgsurvevoolikud. Juurde tuleb ka veel kõrgsurvebensiinifilter.
Aju panen ka mootoriruumi, suveks võiks teha talle jahutusribid ja ventilaatori. Soovin juhtmed vedada võimalikult lühikesed igasuguste elektriliste häirete vähendamiseks ja pritse töökindluse suurendamise pärast. Paagisisene bensiinipump on mul juba olemas(kuni 6bar töörõhk) aga see tuleb natuke ümber ehitada - ei saa hästi bensiini kätte, liiga kõrgel asetseb. Peab sügavamale laskma ja raami ümber tegema.
Image
Image
pooltelg4

Post by pooltelg4 »

Ehitasin täna garaazis sapikale uusi summuteid. Just nimelt, summuteid, sest mõlemale poole tuleb eraldi pütt. Vanad ei tasu ära - pole üldse vaiksed ja erineva kujga pealekauba.
Homme proovin need valmis saada ja pildid siia üles laadida. Lisan ka lambda andurite pesad 2tk. Mõlemale poole tuleb eraldi HEGO sensorid panna, küttega lambdad.
Image
Image
AhtiH
Aktiivne Klubiline

Post by AhtiH »

pooltelg4 wrote:Ehitasin täna garaazis sapikale uusi summuteid. Just nimelt, summuteid, sest mõlemale poole tuleb eraldi pütt. Vanad ei tasu ära - pole üldse vaiksed ja erineva kujga pealekauba.
Homme proovin need valmis saada ja pildid siia üles laadida. Lisan ka lambda andurite pesad 2tk. Mõlemale poole tuleb eraldi HEGO sensorid panna, küttega lambdad.
Mismoodi sa mõlemad lambdad plaanid tööle saada? Sinu kasutataval pritsel ilmselt ikka ühe lambdaga süsteem ju?
pooltelg4

Post by pooltelg4 »

Lambdasid võid panna ka kolm, aga pinge jääb samaks(eeldusel, et silindritest väljuvad ühesuguse a/f vahekorraga heitgaasid)kui väljundjuhtmed rööbiti kokku ühendada.
Signaali voolutugevus muidugi kahekordistub aga see pole asja juures määrava tähtsusega, pinge on oluline. Ise oleksin teinud sobitussilla kahe ränidioodiga või midagi keerukamat(transistorid).

Aga kuna spetsialistid teadsid täna rääkida, et pole vahet, kas panen ühe või kaks lambdat - kui mootor käib korralikult siis pole mõlemale poolele tarvis. Piisab ühest lambdast ühe silindri leegitorusse, et saada air/fuel 14.7:1 peale - ja kui see silinder tõrkuma hakkab, siis läheb segu valeks või aju open loopi.
Image
Image
AhtiH
Aktiivne Klubiline

Post by AhtiH »

Kui sa need rööbiti ühendad siis pole kasu midagi. Ja sa saad panna tööle ka ühe lamdaga aga see tähendab, et reguleering toimub ainult ühene banki järgi. Kui teine bank toimib samamoodi siis pole probleemi aga reaalses elus on ikkagi nii, et nad ei ole samad. Muidugi antud mootori puhul ei mängi see ilmselt suurt rolli.
pooltelg4

Post by pooltelg4 »

sipelgas wrote: ...tähendab, et reguleering toimub ainult ühene banki järgi...
Tõsi, selle peale ma ei mõelnud. Sest lambda tahab ikka kõigi nelja silindri heitgaase saada, ja võrdleb selle hapnikusisaldust välisõhus olevaga. Proovin esialgu ühe lambdaga, siis kui aju tõrkuma hakkab ja aru ei saa, mis toimub, panen teise ka.

Täna siis sain ühele poole vasaku plokikaane summutipotsikuga, teine on peaaegu valmis. Selles on kahekordsed sõelad. Kõigepealt väljub heitgaas leegitoru kaudu paisumisruumi(mida on kaks, üks kummagi silindri jaoks) ja sealt edasi aukudega vaheseina kaudu teise ruumi(mida on üks), selles on sõeltoru ja sealt aukudeta toru kaudu juba välisõhku. Eks ole näha, kui vaikseks ma auto nüüd saan.

Image

Homme proovin pilte teha, täna ununes kaamera maha.
Image
Image
AhtiH
Aktiivne Klubiline

Post by AhtiH »

pooltelg4 wrote:
sipelgas wrote: ...tähendab, et reguleering toimub ainult ühene banki järgi...
Tõsi, selle peale ma ei mõelnud. Sest lambda tahab ikka kõigi nelja silindri heitgaase saada, ja võrdleb selle hapnikusisaldust välisõhus olevaga. Proovin esialgu ühe lambdaga, siis kui aju tõrkuma hakkab ja aru ei saa, mis toimub, panen teise ka.
Ei taha kõigi omasid saada. Võid reguleerida ka ainult ühe silindri gaaside järgi. Enamasti on 4 ja 5 silindrilised autod kõik ühe lambdaga (tõsi seal kõik koos ühes torus) ja reguleeritakse nende ühise keskmise järgi. 6 ja enamasilindrilised on juba mitme lamdaga üldjuhul.

Aga ära näe hetkel vaeva sellega ja pane ühele poole. Kui mootor ise korras siis saab ilusti ühega asjad aetud.
pooltelg4

Post by pooltelg4 »

Niplid mis kuulusid ennem õliradiaatorile... nüüd saab õli liikuma läbi tühikäiguklapi, salongiradiaatori ja õlifiltri(mida veel pole):
Image

Valmis summuti. Väljalasketoru on seepärast nii pikk, et ma ehitasin neid teises garaasis. Ja sapikas on kodus. Seepärast jätsin varu, hiljem saab sobivaks lõigata. :) Keevituskohad tuleb veel lamellkettaga üle käiata, summuti survestada ja värvida kuumakindla värviga.
Teine on veel tegemises, sellele tulevad lisapaagid tosooli jaoks...mida hakkab ringi ajama pump rihmarattalt...ja läbi teise salongiradika. Niiet soe talv tuleb sapikas sees :D
Image

Image

Image
Image
Image
Post Reply