Oma sapika omaaegse hinna võin täpselt öelda -
768 rubla. Mul vastav ostudokument koos tšekiga alles

Nojah - tolleaegne keskmine kodanik pidi selle nimel aastakese vähemalt kokku hoidma (samas sain ise üks aasta ainult pihlakate kokkuostu viimise eest üle 200 rubla ja malevas kärumehena suvel 420 rutsi kuus), kuid võrreldes tänapäeva keskmise eestlase sissetulekut (reaalselt siiski ainult 5000 - 6000 krooni neto), siis sellise tulu juures 200 000 eeku kulu on ikka hoopis teine proportsioon.
Aga vana toodangu juures pidasin silmas eelkõige Tauriat. Mul kunagisel juhendajal oli see masin ja peab ütlema - oli põhjust masinat austada.
Minu põhimasin hetkel on 23 aastat vana madala kerega universaalpassat. Põhjused rahuloluks on lihtsad - peale raadio ei mingit elektroonikat, lihtsalt arusaadavad ja parandatavad lahendused, traktori sillad ja imeodavad varuosad. Näiteks esitulede täiskomplekt - 175 krooni, täivahetus rihmu pluss rullik - 180 krooni, kogu sumpa kollektori pükstest kuni lõpuni - 620 krooni, täisring amorte pluss porikaitsmed ja vaheplast - 1800 krooni... Ainus absurdselt kallis jublakas on tagatuli - see maksab 3200 krooni tükk. Sain seda teada hiljuti, kui üks jõmm mu masinale tagant sisse kärutas; mehike pidi hinda kuuldes kohapeal verd essuma hakkama. Masina sain omal ajal kätte 4000 krooniga

Remondile ja rehvide vahetusele olen kulutanud kolme aasta jooksul umbes samapalju. Selles mõttes ideaalauto, et saab probleemidevabalt sõita, vanus ei peibuta vargaid ja hooldus on siiani vähemalt olnud sigaodav. OK, eks ta logiseb ja on suurema salongimüraga - aga ega sellepärast ükski sõit sõitmata jää.
Mis puudutab aga vana sapika bensukulu, siis siin on lahendus lihtne - suurem veoteekond rattaringi kohta. Tegin vastavad mõõtmised ära - mul mahub treipinki 15" velg millimeetripealt ära. Nüüd otsin siis selliseid velgi, mis oleksid oma siseprofiililt võimalikult sirgemad. Mõte järgmine - velg padruni külge, siseava sapika omaga võrdseks, siis neli auku sisse ja vana asemel alla. Tegin ära ka amortide mõõtmised - Žiguli tagumine vedru ja Volga tagaamort peaksid tagasilla ilusti nii kõrgele ajama, et 15" velg ühes korraliku rehviga kenasti koos reserviga alla ära mahub. Kuna vastav veoteekond täisringi kohta on tsirka 20% rohkem, siis peaks bensiinikulu 20% langema.
von Zapp ehk Sapi-Vana.