Karpa K133 ja suuuur kütusekulu.

Probleemid elektri, veermiku või mootoriga?
Post Reply
zajets
Posts: 152
Joined: Sat Jul 17, 2010 11:44 am
Maakond: Harjumaa
Location: Tallinn
Contact:

Karpa K133 ja suuuur kütusekulu.

Post by zajets »

Niisiis minul selline mure, et autol kütusekulu suur.
Alguses sain 14.6l/100km. nüüd juba keskmine kütusekulu 12l/100km
Süüde on paigas.
Sipelgas soovitas süüte varasemaks keerata.(veel ei ole seda teinud)
Kuna üks päev sõitis ta minu taga ja ütles et bena hais käis üle pea :)
Pluss summuti ots väga tahmane.

Täna kontrollisin et kas ujuki nõel peab ja see on korras. Muidugi avastasin et karpa ise on mõnest kohast natukene niiske.
Mõõtsin ära ka ujukiruumis oleva kütuse taseme ja see oli põhjast 35mm.

Kuna vene keelega on mul nagu ta on siis ei saa ka aru mida zazi raamatus sellest räägitakse.

Muidugi veel selline teema:
Image

Kuna karpa reguleerimisest ma ei tea midagi, siis kontollin ennast sedasi et kas pildil näidatud number 1 on tühikäigu pöörete reguleerimiseks?
Ja milline otstarve on teisel sellel reguleerimis kruvil.
Asja point nüüd selles et kui ma number ühte keeran siis auto pöörded langevad. Aga kui ma seda number 2 keeran siis pole mingeid muutuseid. võin selle täitsa kinni panna töötab auto sama moodi edasi või keeran selle täitsa lahti ja ikka ei muutu midagi.
metsamees
Aktiivne Klubiline
Posts: 603
Joined: Sat Dec 02, 2006 6:28 pm
Maakond: Tartumaa
Location: Tartu
Contact:

Re: Karpa K133 ja suuuur kütusekulu.

Post by metsamees »

Jõudu !

Vabandan juba ette kuna enamus jutust tuleb teoreetiline targutamine ja sel sajandil ma K-133-ga maadelnud ei ole aga ehk on natukenegi kasu.


Kogu see alumine osa karpast, mis segusiibrist allapoole jääb mõjutab ainult tühikäiku.

Sõidu ajal peab paigas olema ujuki tase ja enamus bensiinist lahkub karpast läbi ujukikambri põhjas oleva peadüüsi.

Kõik. Nii lihtne ongi karpa.




Ja nüüd siis tegelik elu.

Kõigil sapaka karpadel mida ma olen näinud on kaaned poltidega kõveraks väänatud. Tihendid ei saagi pidama hakata kuni pole ülemine pool jälle siledaks lihvitud.
Kui ei usu proovi ilma tihendita ja vaata palju valgust läbi paistab.
Täpselt ei mäleta aga K-133-l käis mingi bensiini kanal ka läbi karpa kaane kohe lõõri kõrvalt. Selle ümbruses on eriti oluline et tihend peaks.

Järgmine "leivanumber" on kiirenduspumba põhjas üks klapp mis tohib bensiini läbi anda ainult siis kui sinna peale vajutatakse. Sellega olen maadelnud rohkem kui ühel korral. Lekkima kipub raip.

Tüüpiline näide sapika karpast seeria nr 3.
Karpa all otsas talla sees, peale segusiibrit on vähemalt 1 peenike auk (ja teine segusiibrist üleval pool vist) mille kaudu tühikäigul küttesegu peaks käima. Üpris mitmel karpal on sealkandis tugev tahma kiht olnud niiet pole nähagi kus need augud olnud on. Kogu tühikäigu süsteem loomulikult siis enam ei toimi. Järgmine liigutus mida tehakse on kähku gaasi rohkem peale tõmbamine. Jah, tõesti mingisugune tühikäik tekib aga tühikäigu kruvidest seda enam reguleerida ei saa kuna gaasi siiber on nii lahti et kõik aur käib sealtkaudu, mitte enam tühikäigu süsteemist.

Kui siia nüüd veel juurde panna lekkivad karpa alused ja kollektori teises otsas olevad tihendid, kurat teab mis asendisse väänatud ujuk, pool pidune nõelklapp ja sodi täis ujukikambri põhi siis annabki ühe "harju keskmise" sapika karpa kokku.

Tegelikult kompressor, karpa puhastus aerosool, veidike kaltsu, liivapaber ja mingi sile pind kaane lihvimiseks + tihendikomplekt ja peaks päris hea saama.


Ah jaa, Õhufiltri korralik diisliga läbi pesemine + alumise kopsiku puhtaks kraapimine on ka asi mida võiks korra hooaja jooksul läbi teha.

Siia lõppu veel üks ilus värviline pilt(ei ole minu oma) aga hea näpuga järge ajada ja mõistatada kust käib õhk ja kust bensiin.
http://i768.photobucket.com/albums/xx32 ... /ZAL13.gif

Võimalik et siia sai nüüd ka mingi osa vale infot. Kui keegi oskab midagi parandada või täiendada, andke tuld. Hea kui kõik karpa trikid ühte kohta kokku saaks.
pooltelg4
Posts: 684
Joined: Mon Aug 18, 2008 9:47 am
Maakond: Viljandimaa
Location: Abja-Paluoja / Viljandi
Contact:

Re: Karpa K133 ja suuuur kütusekulu.

Post by pooltelg4 »

Kirjutan, kuna endalgi peal veel originaalkarburaator K133. Sellega siis probleem - tühikäik kadus ära ja peadoseersüsteem ei funka nii nagu peab. Sümptomid siis sellised:
Käivitan mootori. Ennem seda pumpan natuke kiirenduspumbaga segu sisselaskesse. Nii, mootor käivitub kohe ja käib 5 sekundit. Seejärel pöörded langevad ja kõik. Kui proovin vahepeal gaasi anda, siis tõmbab segu lahjaks ja pafff, lendab õhupuhastajasse leek...

Ajutiselt sain probleemist jagu nii, et panin düüsile nr. 12 (vt. pilti allpool) pimeda ette. Nüüd käib, ennem nagu ei imenud kütust ülese.

Image

Käib, aga tühikäigu emulsiooni kogust ei saa reguleerida ja üldse on tühipöörded nagu T-16l (traktoril, kui liiga madalaks panen siis tahab surra ja siis kogub end uuesti ja hakkab jälle käima).

Kas aitab mingi remont või pean lihtsalt uue muretsema? Karburaator siis selline:

Image
Image
Image
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 25 guests